Etiketler

1 haftada 10 kilo verdiren diyet 1 haftalık 1 Yılda 25 Kilo 10 kilo 10 kilo vermek 1000 kalorilik diyet 19 kilo veren 2 günde 3 kilo 2 günlük şok diyet listesi 2014 diyetleri 2014 en iyi diyet 3 kilo 3 saat diyeti 5 günlük detoks diyeti 5 günlük diyet 5 kilo 5333 Formülü 5333 Formülü İle Zayıflama 5N 5N diyeti 7 günde açlık Açlık Krizleri Açlık Krizlerini Önlemek alkali alkali diyet Alkali diyet menüsü alkali diyeti alkali diyeti listesi alkali ile alkali su ara öğün ara öğün diyeti atıştırma atraktif Ayça Kaya Ayşe Tuğba ŞENGEL ayva ayva etkileri ayva kürü badem baharat baharatı baharatlar bal bal diyeti balık Barry Sears beslenme beyaz lahana bir haftada 10 kilo bir haftada kilo vermek bitki suyu bitkisel bitkisel zayıflama çayı buğday tohumu yağı buğday yağı burç burç diyeti burçlara göre diyet canan canan karatay cild cilt cilt bakımı cilt karışımı cilt kırışıklığı cilt maskesi cilt tazeleme Çabuk Kilo Verdiren Tüyolar çabuk kilo verme Çağatay Ulusoy Çağatay Ulusoy nasıl zayıfladı çay çayı çiğ çiğ badem çiğ beslenme çikolatalı diyet puding çorba Çorbayla Zayıflamak Çörek Otu çörek otu diyeti Çörek Otu Nasıl Zayıflatır demet akalın demet akalın diyeti Deniz Seki derya baykal derya baykal diyeti detoks Detoks diyeti diyet diyet kahvaltı diyet kurabiye diyet liste diyet listesi diyet makarna diyet menü Diyet Okulu diyet öneri diyet peynir diyet programı diyet puding diyet tatlı diyet tatlılar diyet tatlısı diyet tüyo diyet yapma diyet yemek diyet yemekler diyeti diyetisyen diyetisyen diyeti diyetler doğum doğum kilosu doğum sonrası diyet Doğum Sonrası kilo verme Doğum Sonrası Nasıl Zayıflanır doğum sonrası zayıflama doktor diyet Doktorum Dopamin Dopamin Diyeti Doymamış yağ içeren besin Dr. Ayça Kaya Dr. Gönül Ateşsaçan Dr. Kerim Alpınar dr. kubilay Dr. Mehmet öz Dr. Michael Zemel dr. öz Dr. Öz’ün kilo verdiren üç mucize önerisi Dr.Fevzi Özgönül Dr.Mehmet Öz Dukan Dukan Diyeti Dukan Diyeti Tehlikeli mi Dümdüz Bir Karına Sahip Olmanın Yolları ekmek ekmeksiz diyet el el diyeti en iyi diyet ender saraç ender saraç diyeti ender saraçın salatalık diyeti eritme erkek erkek diyeti ev hanımı ev hanımı diyeti ev yapımı diyet tatlı evde zayıflama evlilik Evlilik ve kilo Fahriye Evcen Fahriye Evcen diyeti Formda Kalma Önerileri formül fransız diyet genç gizem şeber Glisemik Glisemik İndeks Glisemik İndeks diyeti Glutensiz Diyet göbek göbek eriten diyet Göbek Eriten Yoğurt Kürü gökkuşağı Gökkuşağı diyet gökkuşağı diyeti göz göz altı Guard Your Health gülben ergen gülben ergen tarçın Gülşen Güneş aksüs diyeti günlük diyet gürkan gürkan kubilay gürkan kubilay diyet listesi gürkan kubilay diyeti hadise Hadise diyeti hafıza yarar hamile hamile diyet Hamile Diyeti Listesi Hamilelik Diyeti Hangi Meyve Kaç Kaloridir harika diyetler hazır yemek Her Gün 100 Kalori Eksik Alın hızlı diyet hızlı kilo hızlı kilo verdiren diyet Hızlı kilo vermek Hızlı kilo vermenin sakıncaları hızlı zayıflama hızlı zayıflatan diyet ılık ibrahim saraçoğlu içecek ilaç zararları İnsülin isveç diyet İştah kesen 5 besin iştah kesen besinler İştah Kesici haplar İştah Kesici İlaçlar İştah Kesici İlaçlar Almak Doğru mu japon Japon diyeti kadın diyet kahve kalori kalorilik diyet kalorisiz kalsiyum Kalsiyum diyeti Kalsiyum ile zayıflama Kan Grubu Kan Grubuna Göre Beslenme Karabuğday Diyeti karatay Karatay Diyet karatay diyeti karışım kayısı yağı kek kek diyeti Kerim Alpınar kırmızı Kırmızı Kilo Verdiriyor kış kiloları kilo kilo aldıran diyet kilo aldıran yiyecekler kilo aldırmayan tatlı kilo aldırmayan yiyecekler kilo aldırmıyor kilo alma kilo alma diyeti kilo alma sebebi kilo alma yöntemleri kilo almak kilo nedenler kilo verdiren kilo verdiren baharatlar kilo verdiren öneriler kilo verme kilo verme yolları kilo vermek Kilo vermenin gerçek formülü Kim Kardashian diyeti kola kola mentos kola nasıl yapılır kola zararları nelerdir kolanın zararları kubilay Kuru hurma Kuru hurma şişmanlatır kutuda yemek kür kür diyeti lahana lahana çorbası lahana çorbası diyeti lahana diyeti lahana kürü limon suyu Maden suyu Maden suyu zayıflatır makarna mantar diyeti Mate çayı maydanoz kürü maydanoz kürü faydaları Mehmet Öz Mehmet Öz diyet metabolizma Metabolizmayı hızlandırma meyve diyeti meyve kalorileri meyve suyu Michael Zemel mucize mucize diyetler nasıl nasıl kilo alınır nasıl verdi obezite ofis diyeti organik Organik ekmek Ossy Osbourne özel diyet Özlem Akın Uzunhasanoğlu Petek Dinçöz peynir pişmiş Prof. Dr. Kerim Alpınar protein protein diyeti puding rejim tatlı saç dökülmesi saf saf protein diyeti sağlık sağlıklı sağlıklı beslenme sağlıklı diyet Sağlıklı Hamilelik Diyeti sağlıklı kilo verme sağlıklı zayıflama sakız sakız çiğnemek Sakız Çiğnemek Zayıflatır salata salata diyeti salatalık salatalık diyet salatalık diyeti sandviç sarımsak çayı seçil kara seçil kara diyeti seçil kenar seçil kenar diyet selahattin dönmez selahattin dönmez diyeti selulıt selülit selülit diyeti selülitler selülitten kurtulma Seren Serengil sibel can sibel can diyeti sigara sigara bırakma sigara diyet Sigarayı Bırakırken Kilo Alma Simit Simitle ayda 1 kilo verin sirke spor spor yapma Su Su İçerek Zayıflama süt süt ile zayıflama şekersiz şekersiz puding Şeyda Coşkun şeyda çoşkun şişmanlama şok şok diyet şok diyeti şok diyetler şok zayıflama tarçın tarçın çayı tarçın diyeti tarçın suyu tarif tarifi tatil tatil diyeti tatil için diyet Taylan Kümeli Taylan Kümeli diyeti Ton balığı turunçgil Uğurkan Ulutürk uykusuzluk uyumak verdiren verdiren diyet veririm verme vermek Versace Versace Diyeti yağ Yağ Oranı yağ yağma yağ yakan diyet yağ yakıcı yağ yakma yakıcı Yanlış diyet Yatmadan önce yemek yaz yaz diyeti Yaza özel diyet yemek yeşil çay yeşil kahve yeşil mercimek yiyecek yiyerek zayıflama Yiyerek zayıflatan gıda yoğurt yoğurt kürü yoğurt yağ yakıyor yollar yumurta zayıflama zayıflama çay zayıflama çayı zayıflama diyet Zayıflama İlaçları Zayıflama İlaçlarının Zararları zayıflama önerileri zayıflama yolları Zayıflamada Yeni Yöntem 2014 zayıflamak zayıflamak hafızaya yarar zayıflanır zayıflarım zayıflatan zayıflatan besinler zayıflatan bitkisel çay zayıflatan çay zayıflatan diyet zayıflatan içecek zayıflayamamak zihin zone Zone Diyeti

6 Mart 2014 Perşembe

Çiğ beslenme mi, pişmiş mi?

Çiğ beslenme, son dönemde sıkça gündeme geliyor. Bu beslenme türü özellikle sebzelerin besin değerlerinin kaybolmadan tüketilmesine olanak sağladığı için önem taşıyor. Ancak bazı kişilerde sindirim sistemi rahatsızlıklarına da yol açabiliyor. Bu kadar farklı etken varken, sağlığımız için beslenmemizin ne kadarını çiğ, ne kadarını pişmiş sebzelerle karşılamamız gerekiyor? Cevabı, Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Şeber’den öğrendik.

Çiğ mi?

Günlük beslenme düzeninde ortalama üç-beş porsiyon sebze tüketilmesi gerekiyor. Bunun yüzde 50-75’lik kısmının ise çiğ sebzelerden karşılanması öneriliyor. Çiğ tüketilen sebzelerin çözünmez lif içerikleri, pişen sebzelere oranla daha yüksek oluyor. Bu sayede başta kabızlık gibi birçok sindirim sistemi rahatsızlığına karşı koruyucu etki gösteriyor. Öte yandan sebzeler çiğ tüketildiğinde antioksidan içerikleri daha da artıyor. Böylece vücudu zararlı maddelerden arındıran ve yaşlanmayı geciktiren fitobesinlerden daha çok yararlanılıyor.

Çiğ beslenme kişide bağırsak gazı oluşturarak, kimi zaman şişkinlik sorunlarına da yol açabiliyor. Bu nedenle özellikle karnabahar, brokoli, pırasa gibi sebzelerin çiğ tüketilmemesi önem taşıyor. Lif içeriği daha yüksek olduğu için diyabet ve kolesterol hastalarına çoğunlukla çiğ sebze tüketmesi öneriliyor. Soğan ve sarımsak gibi sebzeler pişirildiklerinde kükürtlü yapılarında kayıp oluştuğu için faydalarını kaybediyor. Bu nedenle gastrit, ülser, reflü gibi sindirim sistemi sorunları olmayan kişilerin sebzeleri çiğ tüketmesi gerekiyor. Patates ise kabuğa yakın kısımlarında oluşabilecek küflerin karsinojenik etki gösterebilmesi nedeniyle çiğ tüketilmemesi gereken sebzelerin içinde yer alıyor.

Pişmiş mi?

Günlük sebze tüketiminin en az yüzde 25’inin pişmiş sebzelerden karşılanması gerekiyor. Bu da ortalama bir tabak sebze yemeğine denk geliyor. Sebzeleri pişirirken haşlama, ızgara, tencere yemeği, buharda pişirme gibi yöntemler tercih edilebiliyor. Fakat kızartma yapılırsa hem sebzeler yüksek miktarda yağ çekip, kalori değerleri yükseliyor hem de içerdikleri besin değerleri büyük oranda kayboluyor. Haşlama yöntemi ile pişirilen sebzelerde de bazı vitamin ve mineral kayıpları olabiliyor. Bu nedenle pişirme sırasında uzun süre haşlanmaması, mümkün olduğu kadar diri bırakılması gerekiyor. Eğer tencere yemeği yapılıyorsa sebzelerin çiğden konması ve kavrulmaması önem taşıyor. Öte yandan yemeklerin kısık ateşte pişirilmesi öneriliyor. Buharda pişirme yöntemi ise en sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu yöntemde vitamin, mineral ve antioksidan kaybı en az seviyede görülüyor.

Pişmiş sebzeler, çiğ sebzelere göre daha kolay sindiriliyor. Bu nedenle hazımsızlık, şişkinlik, gastrit ve ülser şikayeti olan kişilerin sebzeleri pişmiş tüketmesi tavsiye ediliyor. Domates, havuç gibi bazı sebzelerde bulunan ve özellikle prostat kanserine karşı koruyuculuk sağlayan likopenin yararları pişirildiğinde daha da artıyor. Mümkün olan en yüksek faydanın sağlanması için bu tür besinlerin sadece salatada değil, yemeklerde de kullanılması gerekiyor.

Sonuç

Birçok sebzenin besin değerlerinden mümkün olan en yüksek faydayı sağlamak için çiğ olarak tüketilmesi gerekiyor. Ancak brokoli, karnabahar gibi sebzeler çiğ yenildiğinde kişide şişkinlik ve bağırsak gazı görülebiliyor. Domates, havuç gibi sebzeler ise pişirildiğinde besin değerleri artıyor. Öte yandan günlük beslenme düzeninde alınacak üç-beş porsiyon sebzenin en az birinin pişmiş, diğerlerinin de çiğ olarak tüketilmesi öneriliyor. Bu şekilde çiğ ve pişmiş sebzelerin dengeli biçimde alınması sağlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder