Ara öğün hem sağlıklı beslenmede hem de zayıflamada çok önemli bir yere sahiptir. Yapılan araştırmalarda ara öğün tüketiminin önemi vurgulanmaktadır.
Ara öğünler açlığı bastırarak diğer ana öğünde yüksek miktarda besin tüketmemizi engeller. Çok acıktığınızda akşam yemeğinde nasıl doymadığınızı hatırlayın.
Kan şekerimizin hızlı düşüp hızlı yükselmesi, kilo almayı ve yağ oranının artmasını hızlandırır. Bu yüzden ara öğünlerde alınan besinler kan şekerinin hızla düşmesini engeller ve yağ yüzdesinin azalmasında etkilidirler.
Yapılan çalışmalarda ara öğün tüketen kişilerin metabolizma hızlarının, tüketmeyenlere göre yüksek olduğu gözlenmiştir. Metabolizma hızının artması için de az az ve sık sık beslenme önemlidir.
Ara öğün, sağlıklı beslenmede önemlidir fakat düzensiz ara öğünler, saatlerin belli olmaması, sık sık önümüze gelen her besini tüketmek bizim metabolizmamızı hızlandırmaz aksine düzensiz beslenme yağ oranını artırır. Kilo almamızı sağlar. İnsülin, pankreastan salgılanan ve kan şekerimizi ayarlayan bir hormondur. Düzensiz saatlerde sürekli ara öğün alıyorum diye atıştırmak, uzun süreli insülin salınımında problem yaratır ve insülin direncini artırır. Bu durumda da yağlanma artar ve metabolizma hızı azalır. Ara öğünler az, belirli saatte olmalı ve yüksek kalori içermemelidir.
- Her ara öğününüzün saati belli olmalıdır. Sürekli atıştırmak yerine saatlerini belirleyin. (Gün içinde işinizin durumuna göre 30 dakika önceye veya sonraya kayabilir.)
- Öğünlerde saf karbonhidrat almayın, insülin düzeyinizi artırmayın. (Tatlı, pasta, kurabiye vb.)
- Öğün alternatiflerinizi bulamama veya dışarıda, toplantıda olma durumunda yanınızda taşıyın; kuru, çabuk yenilecek besinleri çantanızda bulundurun.
- Toplantılarda ara öğün olarak kuru pastalar, açma vb yerine süt, kuru meyve, kepekli bisküvi tercih edin; siz hazırlıyorsanız sağlıklı seçenekler sunun.
Ara öğün alternatifleri olarak bir çok kombinasyon ve sevdiğiniz besinleri kullanabilirsiniz. Önemli olan atıştırma şeklinde sürekli yemek değil, belli saat ve zamanda planlı ara öğün tüketimini alışkanlık haline getirmektir.
- Süt + 2-3 adet kepekli bisküvi
- 3 kuru kayısı + 2 adet ceviz
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Seçil Kenar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder